Tarvitseeko vanhaa maalia poistaa ulkoseiniltä ennen maalausta?

Jotta maali kiinnittyisi kunnolla, tulee maalattavan pinnan olla puhdas, kuiva ja kiinteä. Jos vanhaa maalia ei poisteta, tulee kosteuden ja lian päälle maalatuksi eräänlainen maalilukko, joka melko pian alkaa halkeilla. Useimmiten riittää, kun kaapii ainoastaan huonolta näyttävät pinnat pois. Jos vanha maalikerros näyttää hyvältä, kelpaa se uuden maalin pohjaksi.

Jos maalikerroksia on kuitenkin jo useita, ei uusi maali tahdo niihin enää tarttua. Tuolloin kaikki vanhat maalikerrokset on poistettava.

Puuseinästä on helppo kokeilla, mistä kohdin ja kuinka paljon sinun tulee kaapia maalia pois. Raaputa veitsen terällä kevyesti pintaa ristiin rastiin. Jos maali irtoaa helposti, kaavi se kokonaan pois.

Jos kaavit pinnat puupuhtaiksi, tulee puupinnat kyllästää pohjustepuunsuojalla ennen maalausta. Muistathan myös, että poistamasi vanha maali voi olla myrkyllistä. Pikkulapset kannattaa pitää loitolla, ja itse käyttää suojalaseja ja hengityssuojainta. Vinkkinä myös, että seinän vieressä oleva maapinta kannattaa suojata muovilla, niin saat vanhat maalinjäänteet helposti korjatuksi pois.

Säästät voimiasi, kun valitset reilun kokoisen maalikaapimen. Iso maalikaavin mahdollistaa voiman käytön. Pyri siihen, että käytät työhön eri lihaksia, niin jaksat paremmin. Maalikaavin, josta saa molemmilla käsillä otteen, helpottaa työtä huomattavasti. Seiso tukevasti molemmilla jaloilla. Vältä tikkaita. Käytä mieluummin tukevaa rakennustelinettä, tai miksei jopa nostokoria. Niitä löytyy myös vuorattavana.

Jos alusta on kova, kannattaa hankkia kaavin, jossa on kovametalliterä. Se pysyy terävänä pidempään kuin tavalliset teräksiset terät. Joskin niitä voi myös teroittaa.

1. Tarkista pinnat ensin

Ennen kuin aloitat vanhan maalin poistamisen, naulaa ulostyöntyneet naulat seinään. Tarkista myös oksakohdat, joihin kaavin voi jäädä kiinni tai luiskahtaa sivuun.

2. Maltti on valttia

Ole varovainen uuden, terävän terän kanssa. Jos painat maalikaavinta liian kovaa, voi seinästä irrota muutakin kuin maalia ja jälki on ruma. Erityisen varovainen kannattaa olla kulmia ja reunoja puhdistettaessa.

3. Lämmitä pintaa

Jos lämmität vanhaa öljy- tai alkyydimaalipintaa, alkaa maali pehmetä ja kuplia, jolloin se irtoaa seinästä helpommin. Lämpö- tai IR-lamppuja voi myös vuokrata.

4. Varo ikkunoita

Ikkunat kannattaa suojata mittojen mukaan tehdyllä levyllä tai suojamuovilla, jota voi siirrellä ikkunasta toiseen sen mukaan, mistä vanhaa maalia poistetaan.

5. Yhteen suuntaan

Nosta maalikaapimen terä irti pinnasta vetojen välillä. Työskentele yhdensuuntaisesti. Jos sahaat maalikaavinta edestakaisin pintaa vasten, terä tylsistyy hyvin nopeasti.