PUUPINTOJEN ÖLJYÄMINEN – KOLME VAIHETTA PAREMPAAN LOPPUTULOKSEEN

Ulkokalusteet ja puuterassi ovat jatkuvassa käytössä. Käyttö tietysti kuluttaa puuta, mutta myös sään vaihtelut voivat näkyä pinnoilla. Huoltamalla kalusteita ja terassia lisäät kestävyyttä ja viihtyisyyttä. Öljyä pinnat säännöllisin väliajoin, jotta puupinta pysyisi siistinä ja kestävänä.

1. POHJATYÖ

Jos hutiloit pohjatöissä, ei lopputulos voi koskaan olla hyvä. Kannattaa siis panostaa pintojen pesuun ja hiontaan. Lupaamme, että työ on vaivan väärti.

RAJAA. Suojaa terassin tai ulkokalusteiden ympärillä oleva kasvillisuus muovilla. Käytä ulkokäyttöön tarkoitettua teippiä kiinnittäessäsi muovisuojaa. Joissakin tapauksissa suojan voi kiinnittää myös nitojalla.

POHJAN TULEE OLLA PUHDAS. Kaikkien öljyttävien pintojen tulee olla puhtaat. Pese pinnat pesuharjalla ja siihen tarkoitetulla aineella. Käytä jatkovartta. Jos pinnoilla on hometta, käytä pesuun homeenpoistoainetta. Huuhtele pinnat huolellisesti vedellä ja anna kuivua ennen kuin jatkat.

HIOMISTA ET VOI VÄLTTÄÄ. Aloita hiomalla puut puhtaiksi liasta. Hio myös laudoituksen päätyjen terävät reunat, tikkuiset ja muut epätasaiset kohdat, esim. ruuvien ympäriltä. Jos tarkoituksesi on öljytä puuterassi, käytä hiomatyövälinettä, jonka voit kiinnittää jatkovarteen, ja hiomapaperia, jotta työskentely olisi ergonomisempaa ja helpompaa. Reunojen ja pienempien pintojen hiomiseen voit käyttää hiomakorkkia ja –paperia. Valitse hiomapaperin karkeus hiottavan pinnan mukaan.

PUHDISTA HIOMAPÖLY JA ÖLJYÄ. Puhdista hiotut pinnat huolellisesti ennen kuin alat öljytä terassia tai ulkokalusteita. Käytä puhdistukseen siihen soveltuvaa pölyharjaa tai mieluummin jopa pölynimuria.

2. KYLLÄSTYS JA ÖLJYÄMINEN

Nyt voit aloittaa öljyämisen. Ajankohdan voit toki valita itse, mutta meidän neuvomme on, että teet sen loppu keväästä, koska silloin puu on kuivaa ja viileää.

AURINKOA JA LÄMPÖÄ? Ei kiitos! Vältä öljyämästä pintoja suorassa auringon paisteessa, koska silloin öljy ehtii kuivua ennen kuin se on kunnolla imeytynyt puuhun. Älä myöskään aloita öljyämistä liian myöhään illalla, koska silloin kaste voi kostuttaa pinnan ennen kuin se ehtii kuivua.

SIVELTIMELLÄ VAI TELALLA? Öljyn voi levittää aivan yhtä hyvin telalla kuin siveltimelläkin. Telalla säästät aikaa ja vaivaa. Kokeile Platinum-sarjan terassitelasettiä, johon kuuluu Antex-maxitela, maalikaukalo ja maxitelavarsi. Kiinnitä telavarsi jatkovarteen helpottaaksesi työtä. Samalla saat myös voimaa isojen pintojen maalaukseen. Jos käytät kuultomaalia tai pigmentoitua öljyä, kannattaa valita Basic-sarjan puuöljysivellin parhaimman lopputuloksen aikaansaamiseksi. Levitä öljy siveltimellä puiden syiden suuntaisesti.

MUISTA ÖLJYTÄ KAIKKI PINNAT. Huolimatta siitä käytätkö öljyämiseen telaa tai sivellintä, tulee sinun varata työtä varten myös pitkävartinen patterisivellin, jolla ulotut laudan rakoihin ja muihin hankaliin paikkoihin. Ulkokalusteiden öljyämiseen kannattaa varata myös pienempi, luonnonharjaksinen tai sekaharjaksinen lakkasivellin.

POLTTOPISTEESSÄ. Pyyhi ylimääräinen öljy pois ennen kuin se ehtii kuivua ja jättää ruman pinnan. Laita öljyiset rievut peltisankoon, kun et enää käytä niitä – ne voivat syttyä itsestään! Upota sitten rievut veteen tai polta ne niin pian kuin mahdollista.

MUISTA LAUDAN PÄÄT. Ei haittaa, vaikka ulkokalusteet seisovat sateessa. Maasta pöydän ja tuolin jalkoihin pääsevä kosteus on huonompi juttu. Puun päät imevät itseensä kymmenen kertaa enemmän kosteutta kuin laudan höylätyt sivut. Laita jalkojen alle purkin kansi, jonka täytät öljyllä ja anna puun imeä öljy itseensä muutaman vuorokauden.

3. HUOLTO

Huolla ulkokalusteitasi ja terassiasi, jotta ne pysyisivät kauniina. Pese ja öljyä ne joka syksy ja kevät.

PESUOHJEITA. Aloita pesemällä lika pois. Käytä pesuharjaa, joka kestää homepesuainetta ja jonka voit kiinnittää jatkovarteen. Jos pinnat eivät ole kovin likaiset, huuhtele pinnat pelkällä vedellä. Se on myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Painepesuria voi käyttää sään harmaannuttamien pintojen pesuun, mutta työskentele tällöin tasaisesti koko alueelta, jottei pinta jää raidalliseksi.

KUIVATA KUNNOLLA. Anna pintojen kuivua muutaman viikon ennen kuin alat öljytä niitä, jottei puu ala lahota. Puun kosteus kannattaa mitata kosteusmittarilla, joita voi varmasti vuokratakin. Maalikauppiaasi osaa ehkä neuvoa asiassa. Jos maalaat ulkopintoja, tulee kosteusmittarin näyttää alle 17%:ia.

PUHDISTA PÖLYT JA LEVITÄ ÖLJY TELALLA. Jos joudut hiomaan pintaa, puhdista hiomapöly kunnolla pois. Käytä kunnon pölyharjaa tai mieluummin jopa pölynimuria, jotta pinta on varmasti puhdas.