IKKUNAN MAALAUS

Yleensä ikkunasta katsotaan vain ulos, mutta joskus katse kohdistuu itse ikkunaan. Silloin kenties myös huomaa niiden kaipaavan hieman maalia. Mutta mistä tietää, milloin ikkunapuut tulee maalata? Ikkunapuun alareuna on sään armoilla. Jos alareunan kitti tai maali halkeilee, on jotain ehdottomasti tehtävä. Ikkunasta aukeavan näköalan kehyksiin kannattaa panostaa.

1. POHJATYÖ

Hyvin tehty pohjatyö antaa hyvän lopputuloksen. Aloita pesemällä pokat, kaavi vanha maali pois, hio pinnat, käsittele pohjusteella ja kittaa ennen kuin maalaat. Näin ikkunasi kestävät pidempään eikä työtä tarvitse tehdä heti uudelleen.

TILKITSE. Ennen kuin maalaat, huolehdi siitä, että puu on kuiva, ja lasi ja kitti ovat puhtaat. Muuten kosteus pääsee ikkunapuihin. Jos joudut kittaamaan ikkunat uudelleen, aloita nostamalla ikkunat pois paikoiltaan. Poista tiivistenauhan jäänteet ja pese pinnat siihen tarkoitetulla pesuaineella. Irrota tämän jälkeen irtonainen kitti. Paina veistä varovasti kitin ja puupinnan väliin, älä koskaan lasia vasten! Käsittele pokat pohjustepuunsuojalla ja pohjamaalaa. Anna pohjamaalin kuivua ennen kuin kittaat. Käytä kittiveistä apuna.

PISTOOLIT PILOON. Älä käytä lämpöpistoolia vanhan maalin irrottamisessa. Lasi voi mennä rikki. Lämmitä maalia mieluummin IR-lampulla, joita voinet vuokrata värikauppiaaltasi.

SUOJAA HELAT. Irrota ikkunan helat. Rasvaa hakaset vaseliinilla, jotta maali ei tarttuisi niihin.

POISTA VANHA MAALI. Onko ikkunakarmit maalattu useaan kertaan? Kaavi ensin vanha maali pois karmin kulmista ja syvennyksistä. Muuten maalikerroksesta voi tulla liian paksu, eikä ikkuna enää mene kiinni.

POHJUSTA HUOLELLA. On tärkeää, että ikkunat on huolella käsitelty pohjustepuunsuojalla ennen maalaamista, myös ulkoa. Hio kaikki maalattavat pinnat. Hio sään harmaannuttamat osat puupuhtaiksi. Pohjusta tämän jälkeen kaikki puupuhtaat pinnat, myös kittiurat. Käsittele myös puiden päätyosat huolellisesti pohjusteella. Anna pohjusteen imeytyä 30-60 minuuttia ennen kuin maalaat pohjamaalin.

2. MAALAUS

Maalaa ikkunat keväällä tai kesällä, jolloin lämmin ilma haihduttaa kosteuden nopeasti puun pinnalta. Tuolloin ikkunat voi myös nostaa pois paikoiltaan ja maalata ne ulkona.

KÄYTÄ OIKEANLAISTA MAALIA. Ikkunoissa ei ole yhtä hyvää eristystä kuin ulkoseinissä. Siksi ne ovat jatkuvasti alttiita lämpötilanvaihteluista johtuvalle kosteudelle. Ja juuri siksi ikkunan ulkopuoliset osat kannattaa maalata ulkomaalilla ja ikkunan sisä- ja väliosat sisämaalilla. Noudata maalinvalmistajan suosituksia.

UUSI KITTI. Laita uutta kittiä yhtä paksulti ja samassa kulmassa kuin olemassa oleva kitti jo on. Kasta kittiveitsi saippuaveteen ennen kuin tasoitat kittipinnan. Näin pinnasta tulee tasainen. Varmista, että kitti jää noin 1mm verran vastakkaisen puolen näkyvää reunaa kapeammaksi, jotta voit maalata 1 mm:n verran lasipintaa ilman, että se näkyy toisella puolen.

MAALAA NÄIN. Levitä maali siveltimellä. Ole erityisen huolellinen kulmissa ja nurkissa. Viimeistele jälki kevyellä pitkällä vedolla, joka antaa maalille tasaisen pinnan. Odota kunnes maali on kunnolla kuivunut ennen kuin laitat ikkunat takaisin paikoilleen. Muutoin niitä voi olla vaikea avata.

RAJAN YLITYS. Maalin tulee peittää noin 1 mm:n verran lasia, kun maalaat kiittiä ja pokaa. Maali muodostaa lasin ja kitin väliin eräänlaisen lukon, joka estää vettä kulkeutumasta kitin alle.

RAJAUS. Pidä ikkunasivellintä pystysuoraan kitin reunaa vasten. Paina kevyesti, jotta harjas osuu hieman lasiin. Käännä sivellintä kohti lasia ja levitä maali.

3. JÄLKITYÖ

Jos noudatit yllä olevia ohjeita, pysyvät ikkunasi hyvinä ainakin kahdeksan, kymmenenkin vuotta. Pese ikkunat ja ikkunapuut vuosittain ja tarkista maalipinnan kunto. Jos maali lohkeilee, hio näitä kohtia kevyesti ja maalaa uusi maalikerros päälle.